10/04/2017

De negentiende editie van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN: een groot succes - Boeiend beursverloop en een internationaal toppubliek

Exposanten en bezoekers hebben veel vertrouwen in de volgende editie van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN in de nieuwe Messe Essen

De verbindings-, scheidings- en bekledingstechniek vormt niet alleen een drijvende kracht voor de economie, maar wordt ook steeds meer van doorslaggevend belang voor de gehele industrie. SCHWEISSEN & SCHNEIDEN is de grootste beurs voor de branche ter wereld en dient tevens als een forum. De recentste editie vond van 25 tot en met 29 september 2017 plaats. De Messe Essen en de DVS, de Duitse vakorganisatie voor de lasindustrie, vormden onder andere dankzij hun bestendige samenwerking de ideale organisatoren voor het evenement, dat in totaal zo'n 50.000 bezoekers uit ruim 120 landen trok. Het evenement vond dit jaar in Düsseldorf plaats omdat de locatie in Essen wordt verbouwd. Het bezoekersbestand was bijzonder gevarieerd, met inkopers uit onder andere de automobielindustrie, de scheepsbouw, de machine- en fabrieksbouw, de buis- en leidingindustrie, de bergbouw, de constructiesector, de chemische industrie en de metaalverwerkende industrie. Uiteindelijk hebben de bezoekers zo'n € 2 miljard aan bestellingen geplaatst. Met dat enorme aantal zijn de verwachtingen van de exposanten overduidelijk overtroffen. De algemene teneur van de exposanten: "De bezoekers waarover het algemeen buitengewoon professioneel en naar verhouding was een groot deel besluitvormer of inkoper."  De beurs heeft daarnaast goed ingespeeld op de economische context van de branche, waarmee het in de eurozone én wereldwijd al jarenlang ongekend goed gaat. Ook in Duitsland blijft de sector groeien, tot grote vreugde van de industriële middenstand.

Ongeveer 1035 exposanten (2013: 1017) uit 41 landen (2013: 40) hebben tijdens SCHWEISSEN & SCHNEIDEN vijf dagen lang hun nieuwste innovaties gepresenteerd. Het aantal buitenlandse deelnemers bedroeg een kleine 64% (2013: 61%). Ook het bezoekersbestand van de beurs had een buitengewoon internationale inslag. Maar liefst 66,3% (2013: 47,6%) van de aanwezigen kwam uit het buitenland. Het aantal inkopers of besluitvormers lag op 83%, wat nog meer is dan het daverende resultaat van de vorige SCHWEISSEN & SCHNEIDEN (81,2%).

De exposanten waren erg positief over de samenstelling van het bezoekersbestand. Ook de verdeling van de exposanten in de hallen, op basis van vijf themagebieden, werd op prijs gesteld. Dankzij die verdelingen konden de actuele ontwikkelingen en innovaties binnen specifieke meerwaardeketens doelgericht en compact worden aangestuurd. Dat werkte over het algemeen erg goed en wordt dan ook aangehouden voor SCHWEISSEN & SCHNEIDEN in 2021 in Essen. Ook de bezoekers zijn lovend over de algemene balans en zijn van plan om bij de volgende editie van de beurs zeker weer aanwezig te zijn (94%, vorige editie: 92,8%).

Bestelplatform: een op de drie bezoekers heeft op de beurs een bestelling geplaatst

76% van de exposanten (2013: 66%) en 71% van de bezoekers (2013: 64%) beoordeelden de commerciële omstandigheden van hun bedrijf als gunstig tot zeer gunstig. Die eerste groep toonde zich daarnaast bijzonder tevreden over de bereidwilligheid van de branchebezoekers om bestellingen te plaatsen: een op de drie bestelde meteen op de beurs machines, materiaal of halffabricaten of weet dankzij de beurs wat een volgende aankoop gaat worden.

"Deze uitstekende cijfers vormen het bewijs dat SCHWEISSEN & SCHNEIDEN onbetwist de nummer een van de branche is. Deze toonaangevende branche voor de verbindings-, scheidings- en bekledingstechniek heeft eens te meer de spijker op zijn kop geslagen", vat Oliver P. Kuhrt samen, bedrijfsleider van de Messe Essen. "We hebben de perfecte brug geslagen tussen bezoeker en exposant. Daarmee vormt SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017 wederom dé prikkel en drijvende kracht van de branche." Dat bevestigt ook dr. ing. Roland Boecking, bedrijfsleider van de DVS, de medeorganisator van de beurs: "Onze partnerbedrijven en wijzelf onderschrijven het succes van de beurs. Ook tijdens gesprekken met de aanwezigen kwam een positief oordeel naar voren."

Belangrijke ontwikkelingen: Industrie 4.0 en additieve productie

Dit jaar viel het tijdens de beurs op dat de branchebezoekers steeds meer interesse hebben in automatisering en robotica – ook bij manueel lassen. Over het algemeen komt er meer en meer behoefte aan connectiviteit; het zogeheten 'Industrie 4.0' raakt steeds meer vervlochten met de kern van de branche. Een van de hoofdredenen daarvoor is dat de modernste systemen steeds betaalbaarder worden.

Dat geldt al helemaal voor additieve productie, die voor sectoren met lange productiecycli almaar meer aan belang wint. In de automobielindustrie, de luchtvaart en de machinebouw heeft deze trend al wortel geschoten. Ook additieve productie, bijvoorbeeld met behulp van vlambogen, wordt de laatste vier jaar veel meer en veel diverser gebruikt. Volgens dr. Jörg Hildebrand van de Technische Universiteit Ilmenau is de productie van een grote, complexe structuren als trend in de toekomst niet meer weg te denken. Hij noemt als tweede trend de verwerking van verschillende materialen in hybride structuren. Tijdens de SCHWEISSEN & SCHNEIDEN deden zowel internationale spelers als nieuwkomers hun innovaties op dit vlak uit de doeken. Zo was er bijvoorbeeld een oppervlaktelasmachine te zien alsook een nieuw productieproces voor metalen bouwonderdelen. Het revolutionaire 3D-metaalprinten biedt de voordelen van 3D-printen, maar dan met metaal.

De beurs en DVS CONGRESS: ideale gelegenheden voor kennisuitwisseling

SCHWEISSEN & SCHNEIDEN gooide niet alleen als beurs, maar ook als wereldwijd kennisplatform hoge ogen. Bij de stand van de DVS gingen beursbezoekers en vertegenwoordigers van verschillende DVS-bedrijven met elkaar in gesprek over thema's als modern lasonderwijs, moderne media, diensten voor de industrie en het ambacht en ten slotte netwerken, loopbaan en onderzoek. De beursgangers konden daar tevens terecht voor een bijzonder gevarieerd podiumprogramma en verschillende lasworkshops, met dagelijks georganiseerde wedstrijden.

Jong en bedreven: SCHWEISSEN & SCHNEIDEN voor jongste branchegenoten

Onder leiding van de DVS werd er tijdens SCHWEISSEN & SCHNEIDEN wederom aandacht besteed aan opleidingen en trainingen voor de jongste branchegenoten. De beurs kende verschillende hoogtepunten voor jonge mensen met lasserambities: het DVS-studentencongres en de zogeheten Young Welders' Competitions, drie laswedstrijden voor wetenschappers in de dop uit Duitsland, Europa en andere landen. Sinds 2013 wordt de strijd beslecht tijdens de beurs zelf, ten overstaan van geïnteresseerde beursbezoekers. De evenementen kwamen goed aan bij het beurspubliek en vormden een mooie kroon op het überhaupt al mooie beursprogramma. "Het succes van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN is mede het resultaat van de ruim 60-jarige samenwerking tussen DVS en de Messe Essen", vat dr. Roland Boecking samen, bedrijfsleider van de DVS. "We verheugen ons al op de volgende SCHWEISSEN & SCHNEIDEN in Essen, over 4 jaar. Ook die editie krijgt weer een breed programma met verschillende spannende wedstrijden."

De exposanten van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN krijgen toegang tot grote groeimarkten

De deskundigen van de Messe Essen bieden bedrijven uit de verbindings-, scheidings- en bekledingstechniek toegang tot de groeimarkten China, India en Rusland, met vanaf januari 2018 ook de Verenigde Arabische Emiraten dankzij de ESSEN WELDING & CUTTING PAVILION/SteelFab. De Messe Essen heeft samen met slagvaardige partners uit de betreffende regio's programma's een samenwerking opgesteld die specifiek op dit soort markten zijn afgestemd. De DVS ondersteunt alle SCHWEISSEN & SCHNEIDEN-beurzen en stimuleert de professionele wisselwerking met bijpassende congressen.

In Essen wordt vandaag gewerkt aan de beurslocatie van morgen

In september 2021 wordt SCHWEISSEN & SCHNEIDEN in de nieuwe Messe Essen gehouden. Als de huidige verbouwing aan de beursruimte eenmaal is afgerond, wacht beursbezoekers en exposanten een optimale locatie, compleet met een open, functiegericht ontwerp dat flexibele logistieke mogelijkheden biedt en van moderne techniek is voorzien. De werkzaamheden, waarmee in mei 2016 is begonnen, zijn in volle gang. De bedoeling is dat de eerste fase in november dit jaar wordt opgeleverd, zodat de nieuwe foyer van 2000 m² kan worden ingewijd. Daarna wordt hal 6 onder handen genomen. In 2019 is de verbouwing klaar. Dat betekent dat de twintigste editie van de internationale SCHWEISSEN & SCHNEIDEN-vakbeurs in het modernste beursgebouw van Duitsland wordt gehouden!

Voor in de agenda:

ESSEN WELDING & CUTTING PAVILION in de SteelFab
Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten, 15 t/m 18 januari 2018
www.steelfabme.com

ESSEN WELDING PAVILION in SVARKA/Welding
St. Petersburg, Rusland, 24  t/m 27 april 2018
www.svarka.de

BEIJING ESSEN WELDING & CUTTING 2018
Dongguan, China, 8 t/m 11 mei 2018
www.beijing-essen-welding-cutting.com

INDIA ESSEN WELDING & CUTTING 2018
Bombay, India, 27 t/m 29 november 2018
www.india-essen-welding-cutting.com

SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2021
Essen, Duitsland, september 2021
www.schweissen-schneiden.com

SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017 – de precieze cijfers:

De 19e SCHWEISSEN & SCHNEIDEN telde 1035 exposanten (2013: 1017) uit 41 landen (2013: 40). Het hoogste aantal bezoekers van de laatste beursdag meegerekend waren er ongeveer 46.000 geregistreerde bezoekers uit ruim 120 landen aanwezig. Niet alleen waren er onder de bezoekers veel internationale delegaties en eregasten, maar ook internationale persvertegenwoordigers en deelnemers aan het kaderprogramma.

Wat vonden de bezoekers van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017?

Robert Korte, regionaal salesmanager bij FANUC Deutschland GmbH

"Wij zijn zeer tevreden over SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017. We konden onze voornaamste doelgroepen bereiken en hebben allerlei zinvolle gesprekken gevoerd. Bovendien zijn we erg te spreken over het internationale karakter van de beurs. Van de bezoekers bij onze stand kwam zo ongeveer de helft uit het buitenland. Voor ons maakte de goed aangebrachte structuur in het exposantenaanbod het feest compleet. Ik weet zeker dat ik de volgende keer weer van de partij ben."

Heiko Wolff, internationaal lasspecialist bij Reuter GmbH & Co. KG

"Onze algemene indruk van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017 is positief. Het was allemaal veel internationaler dan we hadden verwacht. Naast Industrie 4.0 en automatisering waren er thema's als veiligheid en milieuvriendelijkheid – twee deelgebieden die aan belang winnen. We hebben dankzij de beurs onze doelgroep kunnen vinden en benaderen. De bezoekersaantallen bij onze stand waren kwalitatief en kwantitatief ronduit super. We zijn heel tevreden! Volgende keer gaan we zeker weer, wellicht met meer mensen."

Yvonne Drabner, vennoot bij Novus air GmbH

"Al tijdens SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2013 hebben we bij de gedeelde stand voor jonge bedrijven allerlei nuttige connecties gelegd. Daarna schoot de vraag naar onze producten omhoog. Onze superefficiënte afzuigtechnologie, zoals de toonaangevende Airtower-filtertoren, heeft een wereldwijd bereik. Inmiddels hebben we al 600 exemplaren op de markt gebracht. Dit jaar doen we voor het eerst als exposant mee en we hadden niet blijer kunnen zijn met de resultaten: de binnengekomen aanvragen zijn van hoge kwaliteit en bijzonder interessant voor ons. We waren ook aangenaam verrast door de bezoekers zelf, die over het algemeen erg deskundig waren. In 2021 zijn we er dan ook zeker weer bij."

Torsten Müller-Kramp, bedrijfsleider van ABICOR BINZEL

"Voor ons was het heel bijzonder om een internationaal publiek van branchekenners al onze merken uit de laswereld te laten zien bij onze unieke Factory Style-stand en om met een heel open standconcept te werken. Het achterliggende idee van de stand: het moederbedrijf in combinatie met dochter- en zusterondernemingen in de schijnwerpers zetten. Ons doel – onze lasdeskundigheid optimaal aan klanten in verschillende branches uitdragen en duidelijk maken hoe ze synergieën kunnen aanwenden – heeft vruchten afgeworpen.  Er kwamen continu bezoekers op onze stand af. De feedback op onze stand en de voorstellen voor nieuwe producten en processen waren overweldigend nuttig."

Peter van Berkel, operationsmanager bij Red-D-Arc B.V.

"SCHWEISSEN & SCHNEIDEN is de enige grote Europese beurs die wij bijwonen. Dit jaar deden we voor de derde keer mee als exposant in Duitsland. In 2018 gaan we waarschijnlijk naar SteelFab, wederom als exposant. De beurs verliep als een geoliede machine. Er is aan al onze verwachtingen voldaan en we hebben allerlei internationale connecties kunnen leggen. De bezoekers kwamen uit allerlei landen, zoals Rusland, Nederland en het Midden-Oosten. Dit jaar hebben we een deel van onze stand kunnen wijden aan onze nieuwe Duitse bedrijfstak."

Jack Walters, voorzitter van ATTC AMERICAN TORCH TIP

"We hebben al alle vier keer meegedaan aan SCHWEISSEN & SCHNEIDEN. Iedere keer zijn we weer erg tevreden over de kwaliteit van de connecties die we kunnen leggen. Het is ontzettend leuk om deel uit te maken van zo'n grote beurs. We krijgen zicht op veranderingen in de markt, komen onze eigen doelgroep tegen, halen de zakelijke banden aan en demonstreren onze producten. We zijn in 50 landen actief en van alle beurzen is SCHWEISSEN & SCHNEIDEN toch wel de beurs met de meest internationale inslag."

Dr. Oliver Meier, bedrijfsleider Laser on demand GmbH

"Wij stonden als exposant bij de BMWi-stand voor jonge bedrijven. Vroeger boden we vooral diensten aan, maar ditmaal hebben we aan de hand van een robotisch lassysteem laten zien hoe we op maat gemaakte installaties voor onze klanten produceren, wat voor bijzonderheden daarbij komen kijken en wat onze systemen allemaal kunnen. Dat heeft ons een flinke stijging in de vraag opgeleverd. Industrie 4.0 wint als thema meer en meer aan belang, omdat er steeds meer functies in apparaten worden geïntegreerd, bijvoorbeeld om metingen te doen voor de documentatie omtrent de kwaliteitscontrole. Dat is in de praktijk heel erg handig, omdat uitval zo wordt voorkomen en de productienormen worden nageleefd. De beurs heeft aan al onze verwachtingen voldaan, met een prachtig resultaat. Voor ons is het de belangrijkste vakbeurs van de hele wereld en de enige waarbij we meteen verkopen. In 2021 zijn we er hoe dan ook weer bij."

Frederic Lanz, bedrijfsleider Kemppi GmbH

"Voor ons is het vaste kost dat we aan SCHWEISSEN & SCHNEIDEN deelnemen. De beurs maakt vast deel van onze marketingstrategie uit en we zijn er min of meer al sinds het eerste uur bij. Ook dit jaar hebben we weer genoten van de bedrijvigheid bij onze stand. Het hoofdmotief voor onze stand was de zogeheten drievoudige R: Real, Raw & Radical. Die omschrijving gaat ook perfect op voor onze technologie. Ons vlaggenschip, de X8, was wederom het hoogtepunt van de beurs en pakte alle aandacht. Er kwamen ongelooflijk veel mensen op onze beurs af, veel meer dan we van tevoren hadden verwacht."

Harald Scherleitner, afdelingschef PERFECT WELDING bij Fronius International GmbH

"Wij zijn zeer te spreken over het verloop van de beurs en hebben inmiddels allerlei lucratieve aanvragen ontvangen. Bij nieuwe klanten valt het ons op dat ze heel geïnteresseerd zijn in de nieuwste ontwikkelingen. Ook op dat vlak zijn we erg tevreden met het hoge aantal bezoekers per dag. Ze kwamen soms met hele drommen op onze stand af, die we dit jaar dan ook heel open en met veel ruimte voor gesprekken hebben opgezet. Ook op het gebied van virtueel lassen zien we veel vraag ontstaan. Voor ons is SCHWEISSEN & SCHNEIDEN een platform waarmee we onszelf als innovatieve pioniers kunnen laten zien. Dat we zo effectief met onze klanten in gesprek kunnen, speelt daarbij een grote rol. SCHWEISSEN & SCHNEIDEN is voor ons geen verkoopfeest, maar meer een beurs ten gunste van ons imago, onze dienstverlening. De vierjaarlijkse opzet sluit daar perfect bij aan."

×