11.09.2023

SCHWEISSEN & SCHNEIDEN: de belangrijkste ontmoetingsplaats voor de branche

Eindelijk is het weer zo ver: Van 11 tot 15 september ontmoet de branche elkaar op SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023 in Messe Essen voor alles wat te maken heeft met verbinden, snijden en coaten. Meer dan 800 bedrijven uit 40 landen presenteren hun innovatieve producten en diensten. Onder hen zijn marktleiders zoals Lincoln, ESAB, MicroStep, ABICOR BINZEL, EWM, Fronius, Messer Cutting en voestalpine, maar ook talrijke verborgen champions, start-ups, onderzoeksinstellingen en verenigingen. Oliver P. Kuhrt, CEO van Messe Essen: "Daarmee vertegenwoordigt 's werelds grootste beurs zoals gebruikelijk de hele internationale waardeketen. De enthousiaste reacties van exposanten en bezoekers zijn overweldigend. Samen met onze partner DVS - Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e.V. (De Duitse vereniging voor lassen en verwante processen), kijken we ernaar uit om de industrie een hoogwaardig en op maat gemaakt platform te bieden voor innovaties, leadgeneration, investeringsbeslissingen en professionele uitwisseling."

Een optimale indeling van de hallen maakt daarbij de beursdeelname bijzonder gemakkelijk en effectief. De hallen 1 tot en met 5 zullen zich bijvoorbeeld richten op het thema lassen, terwijl hallen 6 tot en met 8 exposanten zullen herbergen rondom alles wat met snijden te maken heeft. "Deze strategische opstelling zorgt voor een gemakkelijke oriëntatie en garandeert dat beursbezoek(st)ers verwante producten zoals oppervlaktetechnologie, warmtebehandeling, gassen, verbruiksartikelen en vulmaterialen, apparatuur, veiligheid, gezondheid, kwaliteitsborging, service en digitalisering dicht bij elkaar kunnen vinden", licht Christina Kleinpaß, projectmanager van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN, toe.

 

Interactieve digitaliserings-rally leidt tot innovaties met een toegevoegde waarde

Focus van veel exposanten ligt op digitale innovaties. Voor het eerst op SCHWEISSEN & SCHNEIDEN krijgen vakbezoek(st)ers de kans om zich te laten informeren over digitale best practices in het industriële samenspel van mens, machine, AI en software. Samen verzorgen de IndustryFusion Foundation IFF en DVS rondleidingen over dit aanbod langs de meest uiteenlopende bedrijven verspreid over het gehele beursterrein voor de deelnemers. Met behulp van de SCHWEISSEN & SCHNEIDEN-app kunnen beursbezoek(st)ers direct in gesprek komen met de bedrijven en informatie opvragen. De app kan worden gedownload in de App Store en Play Store. DVS-directeur dr.-ing. Roland Boecking legt uit: "De digitalisering in de lastechnologie maakt de functionele fusie van productieprocessen en informatietechnologieën mogelijk, evenals innovatieve digitale opleiding en bijscholing voor lassers. Daarom is de rally een geweldige kans om een heel nieuw niveau van workflows in de werk- en bedrijfsprocessen te ervaren."

Themagebieden zorgen voor een geconcentreerde beurservaring

Compacte en gemakkelijk toegankelijke informatie - met talrijke themagebieden en evenementen biedt SCHWEISSEN & SCHNEIDEN waardevolle input voor het bedrijfsleven. Hier een aantal hoogtepunten:

·         Bij energieopwekking of grondstofwinning: onderwatertechniek wordt steeds belangrijker. Op de gemeentelijke stand in beurshal 7 (stand 7G13) presenteren bedrijven en instituten nieuwe ideeën en innovatieve producten. Demonstraties in een duikcontainer bieden boeiende inzichten in dit werk, dat een uitdaging vormt voor zowel mens als technologie.

·         Het thema onderwatertechnologie wordt afgesloten door de gelijkmatige tweedaagse bijeenkomst van de DVS. Op 12 en 13 september geven experts informatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en technologie. Zoals de niet-destructieve evaluatie van hardheid in de door warmte beïnvloede zone van onder water gelaste componenten. Een ander themablok omvat praktische bijdragen uit de onderwatertechnologie, zoals het vermoeiings- en breukgedrag van onder water gelaste stomp- en hoeklassen.

·         Bedrijven uit een land presenteren zich samen op internationale gezamenlijke stands. Dit jaar zullen exposanten uit China (hallen 4, 6 en 7), Frankrijk (hal 5), Japan (hal 8), Korea (hal 4), Taiwan (hal 8) en de VS (hal 1) beursbezoek(st)ers een uniek overzicht geven van hun innovaties.

·         Veel nieuwe ontwikkelingen in de industrie komen van jonge bedrijven. Als onderdeel van het programma 'Young Innovative Companies', gefinancierd door het Duitse Federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming, presenteren Duitse start-ups in beurshal 3 (stand 3A47) hun toekomstgerichte ontwikkelingen.

DVS CONGRESS met hoogwaardige vakinhoudelijke input

Als partner van SCHWEISSEN & SCHNEIDEN biedt DVS beursbezoek(st)ers talrijke mogelijkheden voor informatie en professionele uitwisseling met bij de beurs aansluitende evenementen. Zo vindt van 11 tot 14 september het DVS CONGRESS plaats met lezingen uit de operationele praktijk en talrijke toepassingsgerichte onderzoeksresultaten uit afgeronde projecten van de Forschungsvereinigung Schweißen und verwandte Verfahren e. V. (Onderzoeksvereniging voor lassen en aanverwante processen )in DVS. Daarbij zijn digitalisering in verbindingstechnologie, arbeidsveiligheid en lastechnologie voor de energietransitie zijn slechts enkele van de zeer actuele onderwerpen.

Op DVS CAMPUS informeren studenten verbindings-, scheidings- en coatingtechnologie over de huidige resultaten van hun afstudeerscripties. Meer informatie is te vinden op https://www.dvs-ev.de/2023/

Duitslands aanstormende beloftevolle talenten binnen de branche tonen hun vaardigheden tijdens de DVS-landelijke wedstrijd 'Jugend schweißt' (de lassende jeugd). De grote finale vindt plaats op de SCHWEISSEN & SCHNEIDEN. In de vier lasprocessen gaslassen, wolfraam-inert gas-lassen, vlamboog-handlassen, en metaal-actief gas-lassen zal de beste lasser die niet ouder is dan 23 jaar worden geëerd. Op de International Welding Competition worden de krachten op internationaal niveau gemeten. Jongeren van over de hele wereld doen mee aan individuele en teamwedstrijden. Per land zijn er maximaal vier lassers vertegenwoordigd, bijvoorbeeld uit Zwitserland, Bosnië-Herzegovina of Italië.

Met de steun van DVS presenteert het Berufsgenossenschaft Holz und Metall (Beroepscoöperatie hout en metaal) in hal 8, stand 8C15 het nieuwe initiatief 'Sicher Schweißen' (Veilig lassen). De organisatie heeft zichzelf ten doel gesteld om de soms lastige naleving van luchtlimieten tijdens laswerkzaamheden mogelijk te maken door kennis te verschaffen over veilig lassen en maatregelen om lasrook te verminderen.

Tickets eenvoudig online kopen

Dit jaar zijn tickets voor SCHWEISSEN & SCHNEIDEN alleen online verkrijgbaar. Tickets kunnen gemakkelijk worden gekocht bij de ticketshop van de beurs op www.schweissen-schneiden.com.

Meer informatie is te vinden op www.schweissen-schneiden.com 

×